Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Dolceta: Online εκπαίδευση καταναλωτών


DOLCETA είναι τα αρχικά προγράμματος, για την Ανάπτυξη Διαδικτυακής Επιμόρφωσης των Ενηλίκων Καταναλωτών. Το πρόγραμμα υποστηρίχτηκε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση πληροφοριών, για κατάρτιση και ενημέρωση των Καταναλωτών, μέσω internet. Τα 27 κράτη - µέλη της Ε.Ε. είναι συνεργάτες, στο πρόγραμμα αυτό. Στα πλαίσια του προγράμματος, δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα (http://www.dolceta.net), που έχει ως στόχο, να δώσει, στους Καταναλωτές, τις αναγκαίες δεξιότητες, για να συγκρίνουν τις υπηρεσίες, που προσφέρονται, στην αγορά και να κάνουν τις καταλληλότερες επιλογές, ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, ως Καταναλωτές.

Στις διάφορες ενότητες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν σχέδια μαθημάτων, για τις παρακάτω ηλικίες: 7-11 χρονών, 12-16 χρονών και ενήλικες. Τα σχέδια, περιλαμβάνουν εύχρηστα εργαλεία, για την ολοκλήρωση των μαθημάτων, όπως παιχνίδια, τεστ, κείμενα και πολλά άλλα. Οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός μπορεί να βρει πλήρες υλικό, ανά ενότητα και ανά ηλικία, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους σημερινούς και αυριανούς καταναλωτές, ώστε να λειτουργούν, ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, σε όλες τις συναλλαγές τους και σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Επισκεφτείτε το Dolceta στον παρακάτω σύνδεσμο:
Dolceta

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Βιβλιοπρόταση: Διδακτική των Οικονομικών

Πρωταρχικός σκοπός του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους μελλοντικούς καθηγητές - αλλά και τους εν ενεργεία στη Μέση Εκπαίδευση -, προσφέροντάς τους μια σύγχρονη θεώρηση για το πώς πρέπει να οργανώνεται και να εφαρμόζεται η αποτελεσματική διδασκαλία των οικονομικών μαθημάτων.

Αναλυτικά παρουσιάζονται οι εξής θεματικές: αποτελέσματα της έρευνας πάνω στη διδασκαλία και τη μάθηση των οικονομικών, Θεωρίες μάθησης και διδασκαλία των οικονομικών, σκοποί και αντικειμενικοί στόχοι, σχεδιασμός προγράμματος διδασκαλίας και οργάνωση ενός οικονομικού μαθήματος, οι τεχνικές διδασκαλίας, η διατύπωση ερωτήσεων και η μέθοδος του καταιγισμού ιδεών μέσα στην αίθουσα, η ομαδική εργασία, η διδασκαλία που απευθύνεται σε μαθητές διαφορετικών ικανοτήτων, η εξατομίκευση και προγραμματισμένη μάθηση.

Η έκθεση όλων των παραπάνω θεμάτων συνοδεύεται με την σχολιασμό της μεθοδολογίας, όπως μελέτες περίπτωσης, υπόδυση ρόλου και προσομοιώσεις, διδασκαλία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, οπτικοακουστικά μέσα διδασκαλίας.

Εκδότης: Gutenberg
Συγγραφέας: Μακρίδου - Μπούσιου Δέσποινα
Συγγραφέας: Whitehead David J.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθαίνω την Ευρώπη παίζοντας

Στον παρακάτω σύνδεσμο δείτε ορισμένα διαδραστικά παιχνίδια τα οποία βοηθούν τους μαθητές να γνωρίσουν την Ευρώπη με έναν ευχάριστο τρόπο:

Μαθαίνω την Ευρώπη παίζοντας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Δραστηριότητες "Οικονομία - Επιχειρηματικότητα" και "Οικονομία και εγώ"

Η τελική προθεμία υποβολής σχεδίου για τις δραστηριότητες "Οικονομία - Επιχειρηματικότητα" του Λυκείου και "Οικονομία και εγώ" του Γυμνασίου είναι η 25η Σεπτεμβρίου 2009.

Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να ανατρέξουν στους παρακάτω συνδέσμους:


Οικονομία - Επιχειρηματικότητα

Οικονομία και εγώ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Βιβλιοπρόταση: Πολιτική Οικονομία - Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής

Κάποτε τα οικονομικά ήταν το επιστημονικό πεδίο στο οποίο διεξάγονταν οι πιο παθιασμένες συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων ιδεολογικών στρατών. Η ύψιστη μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι εξισώσεις των οικονομολόγων αποτύπωναν εναλλακτικές απόψεις περί της καλής καγαθής κοινωνίας. Τα μαθηματικά τους ήταν παθιασμένα. Η γεωμετρία τους έσταζε ιδεολογικό ενθουσιασμό.

Σήμερα, τίποτα δεν θυμίζει εκείνη την εποχή. Σήμερα τα οικονομικά απλώς κουράζουν. Τα εγχειρίδιά μας θυμίζουν οδηγίες χρήσης κάποιου λογισμικού πακέτου. Στους «αρχάριους» λέμε: εμείς μπορεί να διαφωνούμε μεταξύ μας, αλλά εσείς δεν είστε αρκετά ώριμοι για να μας ακούτε να τσακωνόμαστε. Μάθετε τα εγχειρίδιά σας «νεράκι», και μετά ελάτε να συζητήσουμε. Δυστυχώς, λίγοι περιμένουν. Μας εγκαταλείπουν καθημερινά και μαζικά, στρεφόμενοι σε ψευτο-επιστήμες όπως το μάρκετινγκ, η διαφήμιση κλπ.

Η "Πολιτική οικονομία" του Γιάνη Βαρουφάκη σκοπεύει να εμφυσήσει νέα πνοή στην διδαχή των οικονομικών. Να αναμοχλεύσει τα πάθη εξάπτοντας την λογική. Να διδάξει την οικονομική θεωρία θέτοντάς την, από την πρώτη σελίδα, στο φως της κριτικής. Να ξεναγήσει τους αρχάριους στις άγριες ομορφιές του κόσμου των οικονομικών ιδεών. Να τους προστατεύσει από τα "αποστειρωμένα" εγχειρίδια που, αγχωμένα, προσποιούνται ότι τα οικονομικά είναι μια σειρά λυμένων προβλημάτων. Να χαράξει ένα μέσο δρόμο μεταξύ των τεχνικών δεξιοτήτων και της φιλοσοφικής προδιάθεσης· της ψυχρής γεωμετρικής λογικής και του πολιτικού πάθους· της μαθηματικής αποτύπωσης των θεωρημάτων και της συνεχούς αμφισβήτησης των αξιωμάτων τους· της προσήλωσης στην εξήγηση των εμπειρικών «δεδομένων» και της αμφιβολίας για το τι είναι "δεδομένο". Το βιβλίο:

-Συνοψίζει την ουσία τού κάθε κλάδου της οικονομικής επιστήμης
-Μελετά τις επεκτάσεις αυτών των βασικών εννοιών στην θεωρία διεθνούς εμπορίου, παγκοσμιοποίησης, νομισματικής πολιτικής κλπ.
-Αναρωτιέται: Ποια είναι, τελικά, η σημασία της οικονομικής θεωρίας σήμερα; Γιατί η οικονομική επιστήμη περνάει τόσο μεγάλη κρίση;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...