Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Πιο πλούσιοι οι δισεκατομμυριούχοι το 2012

Το σύνολο των περιουσιών τους αυξήθηκε κατά 241 δισ. και έφθασε τα 1,9 τρισ. δολάρια

Bloomberg, Reuters

Ακόμα πιο πλούσιοι έγιναν το 2012 οι 84 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, με το σύνολο των περιουσιών τους να αυξάνεται κατά 241 δισ. και να φθάνει τα 1,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη των δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg, του γνωστού Billionaires Index. Ο δείκτης παρακολουθεί την εξέλιξη του πλούτου των 100 ζάπλουτων του κόσμου, εκ των οποίων οι 84 είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά το 2012 και οι 16 να περιορίζονται. Ο περισσότερο χαμένος μεταξύ των 16 είναι ο Βραζιλιάνος Εϊκε Μπατίστα με απώλειες 10,1 δισ. δολαρίων, αν και ο ίδιος είχε ορκιστεί πέρυσι πως το 2015 θα γίνει ο πλουσιότερος της Γης.

Πάντως, εκείνος που αποδείχθηκε ο περισσότερο κερδισμένος της προηγούμενης χρονιάς είναι ο Αμάνθιο Ορτέγα, γνωστός και ως «μπαμπάς της Zara». Ο Ισπανός μεγαλοεπιχειρηματίας, ιδρυτής του ομίλου συμμετοχών Inditex, στον οποίο ανήκουν τα Zara, Massimo Dutti, Βershka και άλλα εμπορικά σήματα της ένδυσης, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 22,2 δισ. δολ. Συνολικά κατέχει περιουσιακά στοιχεία 57,5 δισ. δολ. με τη μετοχή του ομίλου του Ιnditex να ενισχύεται εντυπωσιακά κατά 66,7% στη διάρκεια του 2012 λόγω της εκρηκτικής επέκτασής του στις αγορές της Ασίας. «Πρόκειται για έναν εκπληκτικό όμιλο», επισημαίνει στο Bloomberg ο Χριστόδουλος Χαβιαράς, αναλυτής της Barclays στο Λονδίνο. «Θα μπορέσει να το επαναλάβει; Μάλλον θα είναι πιο δύσκολο φέτος. Πάντως, στην τιμή της μετοχής του Inditex αποτυπώνονται ήδη πολλές θετικές ειδήσεις».

Στην κορυφαία θέση, όμως, του δείκτη των δισεκατομμυριούχων παραμένει αμετακίνητος ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ με ποικίλες δραστηριότητες κυρίως στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και στον κλάδο εξόρυξης, ακινήτων αλλά και στον Τύπο και στο ποδόσφαιρο, κυρίως στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σλιμ είδε την περιουσία του να αυξάνεται εν συγκρίσει με το 2011 κατά 13,4 δισ. δολ., ποσοστό 21,6%. Ο 72χρονος Μεξικανός μεγιστάνας ελέγχει τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα του αλλά και στη Ν. Αμερική, την Αmerica Movil. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της είχε απώλειες της τάξεως του 5,8% συνολικά το 2012. Αντισταθμιστικά σε αυτές λειτούργησαν οι άλλες δραστηριότητες του κ. Σλιμ, όπως αυτές στον βιομηχανικό όμιλο Crupo Carso και στον τραπεζοασφαλιστικό όμιλο Grupo Financiero Inbursa.

Στη δεύτερη θέση απαντά ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft και ενεργός φιλάνθρωπος, με 12,5 δισ. δολ. λιγότερα από τον κ. Σλιμ. Οι μετοχές που διαθέτει στη Microsoft ο Μπιλ Γκέιτς, ισοδυναμούν με μερίδιο κάτω του 20% επί της συνολικής του περιουσίας. Στην τρίτη θέση το 2011 βρισκόταν ο «γκουρού των επενδύσεων» Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος φέτος, όμως, την απώλεσε και τον αντικατέστησε ο Αμάνθιο Ορτέγα. Παρά ταύτα, ο Γουόρεν Μπάφετ είδε την περιουσία του να αυξάνεται το 2012 κατά 5,1 δισ. δολ., αν και διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς μεταξύ άλλων μετοχές της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, αξίας 22,3 εκατ. δολαρίων. Συνολικά, πάντως, οι δωρεές του σε κεφάλαια και μετοχές ανήλθαν σε 3,09 δισ. δολ. το 2012 και αναδείχθηκε στον πιο γενναιόδωρο φιλάνθρωπο των ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό The Chronicle of Philanthropy.

Στην πέμπτη θέση του Billionaires Index εμφανίζεται ο Σουηδός επιχειρηματίας και ιδρυτής του ΙΚΕΑ, Ικβαρ Κάμπραντ, με περιουσία 42,9 δισ. δολ. Κατά τον ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη του ομίλου συμμετοχών Red Apple Group, Τζον Κατσιματίδη, «το 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τους απανταχού δισεκατομμυριούχους». Ο ίδιος είχε καταταγεί πέρυσι από το Forbes στην 634η θέση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων διεθνώς. «Το 2013 οι ζάπλουτοι θα εξακολουθήσουν να αναζητούν ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο και όχι απαραίτητα στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...