Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Γενική Συνέλευση ΕΟΕΔΕ (Αθήνα, 16-06-2013)

Στις 16 Ιουνίου 2013 θα διεξαχθεί στην Αθήμα η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων όλων των περιφερειακών τμημάτων της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την ανάδειξη του νέου προεδρείου της. Την Ένωση μας (ΕΟΕΔΕ Μακεδονίας - Θράκης) θα αντιπροσωπεύσουν ορισμένοι από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στις εκλογές που έγιναν στις 17/06/2011 στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι συνάδελφοι επιθυμείτε να θέσετε στην Γενική Συνέλευση ερωτήματα που αφορούν τον κλάδο μας, μπορείτε να μας τα στείλετε είτε στο blog είτε στα παρακάτω κινητά τηλέφωνα:

Μητακίδης Παναγιώτης: 6977200402

Δαμιανίδου Όλγα: 6948800954

Παπαβασιλείου Γιώργος: 6979038220

Κριτική θεμάτων ΑΟΘ Πανελλαδικών 2013

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελών της Ένωσης, τα θέματα του ΑΟΘ των ημερησίων ΓΕΛ ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Συγκεκριμένα:

Τα θέματα της Πρώτης Ομάδας θεωρούνται εύκολα, δεδομένου μάλιστα ότι κάποια από αυτά έχουν επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Τα θέματα της Δεύτερης Ομάδας θεωρούνται επίσης αρκετά εύκολα, καθώς στην ουσία αποτελούν αυτούσιο κομμάτι από τη 2η παράγραφο του τρίτου κεφαλαίου.

Η άσκηση της Τρίτης Ομάδας παρουσιάζει μία σχετική δυσκολία, δεδομένου ότι για πρώτη φορά δίνεται άσκηση με δύο ταυτόχρονα προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης, σε συνδυασμό μάλιστα με τοξοειδή ελαστικότητα. Το γεγονός αυτό πιστεύουμε ότι θα έχει δυσκολέψει αρκετά τους μαθητές, αν λάβουμε υπόψη μας ότι αντίστοιχες ασκήσεις δεν υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο. Διαφορετικά, θα θεωρούνταν εύκολη άσκηση.

Τέλος, η άσκηση της Τέταρτης Ομάδας κρίνεται κανονική για τα δεδομένα του μαθήματος, από αυτές που έχουν διδαχτεί και μπορούν να λύσουν οι περισσότεροι μαθητές. Μικρή εξαίρεση, η διατύπωση του Δ4 ερωτήματος που μάλλον μπερδεύει τους μαθητές και θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Στείλτε μας να δημοσιεύσουμε και τη δική σας άποψη.

Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων 2013 του μαθήματος "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β')

Στους παρακάτω συνδέσμους δείτε τα θέματα του μαθήματος "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας" Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β') στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2013:

ΑΟΘ Ημερησίων 2013

ΑΟΘ Εσπερινών 2013

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Κριτική θεμάτων ΑΟΔΕ Πανελλαδικών 2013

Οι απόψεις των μελών της Ένωσης συγκλίνουν ότι τα θέματα ήταν βατά, σχετικά αναμενόμενα, αλλά με μικρή διασπορά όσον αφορά το εύρος της ύλης που κάλυψαν. Ένα θέμα επαναλήφθηκε ξανά μετά από 2 χρόνια, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μομφή δεδομένου ότι όλα τα θέματα πρέπει να έχουν τις ίδιες πιθανότητες και να μην υπάρχει η λογική των θεμάτων S.O.S.

Αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο ή κάποια κριτική, στείλτε μας την άποψή σας να την δημοσιεύσουμε.

Ως διαχειριστής, εκφράζω έναν προσωπικό προβληματισμό σχετικά με την εικόνα του μαθήματος ως θεωρητικού και την απαίτηση για αποστήθιση ως μέσου προετοιμασίας των μαθητών. Ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε την αναθεώρηση του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος, και κατ'επέκταση και του τρόπου εξέτασης, ώστε να δώσουμε στο μάθημα την πραγματική του διάσταση.



Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Διευκρινήσεις για το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομίας» Β΄ τάξης



Με αφορμή ερωτήματα Δ/ντων Γενικών Λυκείων, όσον αφορά τα μαθήματα επιλογής της Β΄ Τάξης, ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 09 Αν. Αττικής Παντελής Τέντες, υπενθυμίζει - με έγγραφο - ότι για αυτά ισχύει το ΦΕΚ 1163/ 10.04.2012 (Αριθμός εγκυκλίου 36799/Γ2) το οποίο περιλαμβάνει και το μάθημα «Αρχές Οικονομίας».
Ως εκ τούτου στις δηλώσεις μαθημάτων επιλογής των μαθητών της Β΄ τάξης για το σχολικό έτος 2013-14 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το ανωτέρω μάθημα.
Ο κ. Τέντες διευκρινίσει  ότι οι μαθητές που είχαν διδαχθεί το μάθημα στην Α΄ τάξη μπορούν να το επιλέξουν και στη Β΄ τάξη, καθώς η ύλη που διδάσκεται είναι διαφορετική.

Πηγή: esos.gr

Θέματα Πανελληνίων Εξετάσεων 2013 του μαθήματος "Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων & Υπηρεσιών" Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων

Στους παρακάτω συνδέσμους δείτε τα θέματα του μαθήματος "Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων & Υπηρεσιών" Ημερησίων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2013:

ΑΟΔΕ ημερησίων 2013

ΑΟΔΕ Εσπερινών 2013

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ευρωκοινοβούλιο κατά φοροαποφυγής

Συντονισμένη δράση κατά της φοροαποφυγής ζητεί το ΕΚ. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι φορολογικοί παράδεισοι και οι επιχειρήσεις που μεταφέρουν προσχηματικά την έδρα τους αποφεύγοντας φορολογικές υποχρεώσεις
Σε ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές ζητούν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να συμφωνήσει σε κοινές δράσεις: από την κατάρτιση ενός δεσμευτικού καταλόγου με τις χώρες- φορολογικούς παράδεισους μέχρι την ανταλλαγή πληροφοριών για όλα τα έσοδα από μισθοδοσία, μερίσματα, ακόμα και πληρωμές μέσω ιδρυμάτων ή άλλων οργανισμών. Γιατί τώρα;
Την απλή εξήγηση δίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Βλέπουμε τώρα ότι τα κράτη μέλη δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα, ενδιαφέρον που- για να είμαστε ειλικρινείς- δεν έδειχναν στο παρελθόν. Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε την συγκυρία αυτή, για να προχωρήσουμε» τονίζει ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Στόχος είναι να καλυφθεί το σημερινό «φορολογικό κενό» από ανείσπρακτα έσοδα, που υπολογίζεται σε ένα τρισεκατομμύριο ετησίως. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε όλα μαζί τα κράτη-μέλη, μεγαλύτερο από τις συνολικές δαπάνες για την υγεία σε όλη την ΕΕ και πλησιάζει σχεδόν το σύνολο των κοινοτικών δαπανών για την επταετία 2014-2020.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ...Μαυρίκιου

Ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ επιμένει πάντως ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους εκτός Ευρώπης, αναφέροντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το εξωτικό θέρετρο του Μαυρίκιου. «Κοιτάξτε τί γίνεται στον Μαυρίκιο: σε κάθε κάτοικο του νησιού αντιστοιχούν 1.500 επιχειρήσεις. Στη Χιλή η Exxon δεν πλήρωνε φόρο ούτε ένα σεντ επί 26 χρόνια, γιατί είχε μεταφέρει την έδρα της σε φορολογικό παράδεισο και ισχυριζόταν ότι δεν είχε κέρδη στη Χιλή. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία βασική αρχή: όπου έχεις την έδρα σου, την οικονομική σου δραστηριότητα, εκεί θα πληρώνεις φόρους».
Επί της αρχής κανείς δεν λέει όχι στη φορολογική δικαιοσύνη. Πώς θα την επιβάλει όμως στην πράξη; Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου προτείνει συντονισμό εντός, αλλά και πρωτοβουλίες εκτός Ευρώπης και προειδοποιεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα αναζητήσουν καταφύγιο σε πιο ...εξωτικούς προορισμούς.
«Μπορούμε να έχουμε κάποιον συντονισμό, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο σύστημα, διότι όπως αντιλαμβάνεστε- αν θέλει κανείς να βοηθήσει την ανάπτυξη- η Ελλάδα θα πρέπει να έχει χαμηλότερη φορολόγηση από τη Γερμανία. Αν θέλουμε όμως πραγματικά να αρχίσουμε να αγγίζουμε το θέμα, καλό είναι να το θέσουμε στους G20. Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι που υποστηρίζουν ότι από τη μία με το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, από την άλλη με αυτές τις προσπάθειες, αυτό που μπορεί να συμβεί στο τέλος είναι να φύγουν κεφάλαια για τη νοτιοανατολική Ασία» τονίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle.

«Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω»

Για τον επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα το πρόβλημα είναι η άνιση κατανομή εισοδήματος και η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Για να υπερβούν την κρίση, οι Ευρωπαίοι πρέπει να διεκδικήσουν τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, δηλώνει στο Κοινοβούλιο ο Χάνες Σβόμποντα, απευθυνόμενος στον παρόντα ευρω-σκεπτικιστή Νάϊτζελ Φάρατζ, αλλά και στον απόντα Βρετανό πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον: «Θα πω κι εγώ, όπως έλεγε η κ.Θάτσερ: Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω. Αλλά θα το πω με διαφορετικό νόημα: Θέλουμε πίσω τα λεφτά που κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους κ. Φάρατζ και κ. Κάμερον. Είναι απαράδεκτο να χάνεται ένα τρισεκατομμύριο ετησίως, να μην επενδύεται στην Ευρώπη, αλλά να πηγαίνει σε φορολογικούς παραδείσους».
Την Μάργκαρετ Θάτσερ επικαλείται και ο Νάϊτζελ Φάρατζ, βλέποντας ωστόσο τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε μαθήματα από όσα έγιναν στη Βρετανία και στην Αμερική στη δεκαετία του 80. Μειώστε τους φόρους, απλοποιήστε το φορολογικό σύστημα και θα δείτε ότι οι νομοταγείς πολίτες δεν θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους» υποστηρίζει ο Βρετανός ευρωβουλευτής.
Το πρόβλημα παραμένει: πώς θα αποφευχθεί η εκροή κεφαλαίων εκτός Ευρώπης; Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο ζητούν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, μέχρι να τελεσφορήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες. Όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φαίνεται να στηρίζουν την πρωτοβουλία της Γερμανίας για άμεση τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας επί το αυστηρότερο, γιατί, όπως δηλώνει στη Deutsche Welle η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς: «Όποιος θέλει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη, πρέπει να πατάξει τους φορολογικούς παραδείσους. Και οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να μεταθέτουν την ευθύνη στους G8 ή στους G20, πρέπει να εξαλείψουν πρώτα τις δικές τους φορολογικές οάσεις. Εάν το καταφέρουν, θα έχουν δώσει το καλό παράδειγμα και διεθνώς».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Πηγή: Deutsche Welle

Η αξία της μάρκας (brand)

Οι επιχειρήσεις επενδύουν πολλά στην εικόνα των μαρκών τους προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και την "δέσμευση" των πελατών τους.

Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα του Economist πώς αποτιμώνται οι αξίες των διαφόρων μαρκών των εταιρειών και ποιες εταιρείες είδαν την μεγαλύτερη αύξηση στην αξία των μαρκών τους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο:

Brand value

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Best Workplaces 2013: Εργασιακό περιβάλλον με βραβείο

Για 11η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η βράβευση των επιχειρήσεων με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποίησε το Great Place to Work® Institute Hellas.

Η έρευνα Best Workplaces 2013 διεξήχθη το φθινόπωρο του 2012 και η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Συνολικά συμμετείχαν 51 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες στο σύνολό τους απασχολούν 36.498 εργαζόμενους. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που έλαβαν μέρος στη φετινή έρευνα ανήλθε στους 13.159.

Best Workplaces 2013
  250+ εργαζόμενοι   50-250 εργαζόμενοι   20-49 εργαζόμενοι
1 Eλαΐς-Unilever Hellas 1 Microsoft Hellas 1 SAS Institute
2 Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ 2 British American Tobacco Hellas 2 Randstad
3 Αθηναϊκή Ζυθοποιία 3 Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων 3 Sprint Integrated Communications
4 Παπαστράτος ΑΒΕΣ 4 Roche Hellas 4 ActionAid Ελλάς
5 PepsiCo - Tasty Foods 5 MARS Hellas 5 Royal Canin Hellas
6 Costa Navarino 6 SCA Hygiene Products    
7 Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. 7 Genesis Pharma    
8 Teleperformance Hellas 8 General Mills    
9 Novartis Hellas 9 General Electric (GE)    
10 Pharmathen 10 Diageo Hellas    

Το Great Place to Work Institute είναι μια διεθνής συμβουλευτική εταιρεία αξιολόγησης και έρευνας με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 45 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Marketing Week στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

Best Workplaces 2013

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ευρωπαϊκός Οικονομικός Οδηγός (ενημέρωση 15/5/2013)

Δείτε στο παρακάτω διαδραστικό διάγραμμα του Economist έναν οδηγό με όλα τα οικονομικά στοιχεία (χρέος, έλλειμμα, ανεργία, ανάπτυξη, νομισματική κατάσταση κ.ά.) των χωρών της Ε.Ε.

Taking Europe's pulse

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εκπαίδευση των καταναλωτών

Στις 15 Μαρτίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τη νέα ιστοσελίδα www.consumerclassroom.eu, την οποία και σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε.

Το Consumer Classroom παρέχει ποιοτικούς πόρους και διαδραστικά εργαλεία, τα οποία εξοπλίζουν τα παιδιά 12-18 ετών με τις απαιτούμενες πρακτικές καταναλωτικές δεξιότητες, ενώ επιτρέπει στους δασκάλους από ολόκληρη την ΕΕ να ανταλλάσσουν απόψεις, εμπειρίες και εκπαιδευτικό υλικό. Ο δικτυακός τόπος αποσκοπεί στο συντονισμό της επιμόρφωσης καταναλωτών στα δευτεροβάθμια σχολεία. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δασκάλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα σχόλιά τους. Ο δικτυακός τόπος είναι διαθέσιμος σε 21 γλώσσες της ΕΕ.

Τι μπορείτε να κάνετε στην ιστοσελίδα;
·                                 Να αποκτήσετε πρόσβαση σε έτοιμους προς χρήση πόρους για την επιμόρφωση καταναλωτών.
·                                 Να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο δημιουργίας για τη δημιουργία μαθημάτων.
·                                 Να χρησιμοποιήσετε την περιοχή «Η τάξη μου» για να μοιραστείτε μαθήματα με τους μαθητές σας.
·                                 Να διοργανώσετε δια-σχολικά έργα μαζί με άλλα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ΕΕ.
·                                 Να συμμετάσχει η τάξη σας στο δια-σχολικό διαγωνισμό, με έπαθλο ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες!
·                                 Να συζητήσετε τις απόψεις σας στο φόρουμ της ΕΕ και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.
·                                 Να διευρύνετε τις γνώσεις σας πάνω στην καταναλωτική επιμόρφωση.
 

Παιχνίδια συμφερόντων με τις τιμές τροφίμων

Η ΜΚΟ Όξφαμ κατηγορεί πολυεθνικούς ομίλους για κερδοσκοπικά παιχνίδια με αντικείμενο τις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης, όπως το σιτάρι ή οι πατάτες. Στο στόχαστρο η ασφαλιστική Allianz.
Σακιά με πατάτες, ζωγραφισμένα κόκκινα δολάρια πάνω τους, ταινίες ασφαλείας, μια ρουλέτα με το σύνθημα «Καζίνο Αllianz». Με έντονα συμβολική διάθεση διαδήλωσαν πρόσφατα υποστηρικτές της ΜΚΟ Όξφαμ (Oxfam) κατά της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Αllianz. Η Όξφαμ κατηγορεί την Αllianz ότι υποκινεί ένα είδος «ρουλέτας» που έχει να κάνει με τον καθορισμό των τιμών βασικών ειδών σίτισης στη γερμανική αγορά.
Σε έρευνά της  η Όξφαμ διατείνεται ότι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, όπως η Deutsche Bank ή ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως η Allianz, συμπράττουν σε ένα αθέμιτο παιχνίδι αυξομείωσης των τιμών τροφίμων. Τράπεζες, επενδυτικοί οργανισμοί αλλά και πολλά από τα λεγόμενα hedge funds μετέχουν σε ένα είδς στοιχήματος σχετικά με την εξέλιξη του ύψους των τιμών συγκεκριμένων διατροφικών ειδών.  Πρόκειται για μία αδιαφανή διαδικασία, η οποία οδηγεί στην εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Όξφαμ περίπου 11 δισ. ευρώ επενδύονται κάθε χρόνο σε στοιχήματα σχετικά με τις τιμές των τροφίμων στη γερμανική αγορά. Από αυτά 6.2 δισ., φέρεται να προέρχονται από την Allianz.
 
Αύξηση των τιμών μέχρι και κατά 300%
«Κατά την άποψή μας υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι αυτά τα στοιχήματα οδηγούν μακροπρόθεσμα στην αύξηση των τιμών των αγαθών» επισημαίνει ο Ντάβιντ Χάτσφελντ, ένας εκ των ερευνητών της ΜΚΟ. Αντίστοιχες πρακτικές έχει καταγγείλει και η διεθνής οργάνωση Foodwatch.
Σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο έχουν παρατηρηθεί εκρηκτικές αυξομειώσεις στις τιμές τροφίμων. Στην Αιθιοπία για παράδειγμα οι τιμές του καλαμποκιού έχουν εκτιναχθεί στο 200% της αξίας ενώ στη Σομαλία οι τιμές του σιταριού έχουν αγγίξει το 300%. Οι συνέπειες αυτής της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, ειδικότερα των φτωχότερων χωρών που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υποσιτισμού.
 
Aνάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης
Από την άλλη πλευρά, οι υψηλά ιστάμενοι σε πολυεθνικούς ομίλους όπως η Allianz απορρίπτουν τις αιτιάσεις. «Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να επενδύουν θα λέγαμε ‘μη κυκλικά’. Κοιτάζοντας την επενδυτική συμπεριφορά των πελατών, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι αυτοί αγοράζουν όταν οι τιμές πέφτουν και πουλάνε όταν οι τιμές αυξάνονται», αναφέρει μεγαλοστέλεχος της Allianz. Σύμφωνα με την επίσημη στάση της εταιρείας οι συνολικές εκτιμήσεις γίνονται πάνω σε πιθανότητες, στο ενδεχόμενο μεταβολών των τιμών και όχι πάνω στα ίδια τα προϊόντα. Έτσι, υπό αυτή τη σκοπιά, οι αγρότες προστατεύονται από μία μεγάλη πτώση των τιμών αλλά και οι καταναλωτές από μία υπέρμετρη αύξηση.
Παρά τις αντίθετες απόψεις, αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα, το σίγουρο είναι πως ο τομέας του καθορισμού των τιμών των αγροτικών προϊόντων παραμένει προβληματικός  εντός της ΕΕ, κάτι που ισχύει και για τη Γερμανία. Μεγάλες γερμανικές τράπεζες όπως η Commerzbank και η Deka Bank έχουν ήδη αποσυρθεί από αντίστοιχες πρακτικές. Για την ‘Οξφαμ πάντως παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρότερης ρύθμισης μέσω της πολιτικής και νομοθετικής οδού.

Πηγή: Deutsche Welle

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ούτε ύφεση ούτε ανάπτυξη. Απο-ανάπτυξη: μια άλλη πρόταση για την έξοδο από την κρίση

Κι ενώ οι περισσότεροι, σχεδόν απεγνωσμένα, αναζητούν το σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη, μια άλλη πρόταση, μια νέα θεωρία, ένας νέος τρόπος ζωής που προτείνουν ερευνητικά ινστιτούτα, επιστήμονες, στοχαστές και κινήματα πολιτών είναι όχι μόνο γεγονός, αλλά μετατρέπεται σε γενικότερο κοινωνικό πειραματισμό, αναζητώντας διέξοδο από τη σημερινή κρίση.
Η πρόταση της απο-ανάπτυξης είναι απλή: «Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να παράγουμε και να καταναλώνουμε όλο και περισσότερο. Διαχωρίζοντας τις ανάγκες από τις επιθυμίες μας και υιοθετώντας μια εθελούσια ολιγάρκεια, μπορούμε να επιβάλουμε σταδιακά μια σμίκρυνση της οικονομίας, που με σωστή διαχείριση όχι μόνο δεν θα αυξήσει την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας».
Τρίκαλα-Πήλιο
«Η επιλογή που έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι μεταξύ μιας ανεξέλεγκτης ύφεσης και μιας ελεγχόμενης και βιώσιμης απο-ανάπτυξης», μας λένε από τη νεοϊδρυθείσα Κίνηση για την Αποανάπτυξη Τρικαλινών Πολιτών (http://apo koinou.com). Προτείνουν «επιστροφή στην τοπική παραγωγή και διάθεση προϊόντων, αποφυγή των μεγάλων οικονομικών μονάδων, προώθηση εναλλακτικών μορφών συναλλαγής, αμεσοδημοκρατικές κοινότητες ανθρώπων». Ηδη οι άνθρωποι της Κίνησης έχουν περάσει στην πράξη και το εγχείρημά τους λέγεται «Ανταμικό», ένας αυτοδιαχειριζόμενος αγρός, βιολογικής καλλιέργειας, εμβαδού 4 στρεμμάτων, του οποίου ένα μέρος προορίστηκε για τις ατομικές καλλιέργειες, ενώ το υπόλοιπο αποτελεί τη συλλογική καλλιέργεια που αποσκοπεί στη δημιουργία τράπεζας σπόρων, και όλοι μαζί συναποφασίζουν για τον τρόπο λειτουργίας του αγρού.
Παραδίπλα, στο Πήλιο, μια άλλη πρωτοβουλία πολιτών προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για να αναδειχθεί ο «απο-αναπτυξιακός» τρόπος ζωής, με σύνθημα «μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα», αρκεί να είμαστε εγκρατείς, να επιδιώκουμε την ποιότητα στηριζόμενοι στα φυσικά-συλλογικά-κοινωνικά αγαθά, να μην τρέχουμε πίσω από το χρήμα, να αφήσουμε όσοι μπορούμε τη μιζέρια και την εικονική ζωή των πόλεων και να «επανατοπικοποιηθούμε» με δημιουργική εγκατάσταση και ομαδικότητα.
 «Η οικοκοινότητα του Πηλίου (http://topikopoiisi.blogspot.gr) δεν είναι μια χωρική κοινότητα», μας εξηγεί ο Γιώργος Κολέμπας, πρώην εκπαιδευτικός και νυν οικο-γεωργός στο Πήλιο. «Εχουν έρθει αρκετές οικογένειες ή ζευγάρια νέων ανθρώπων και έχουν εγκατασταθεί σε απομακρυσμένα αγροκτήματα σε διάφορες κοινότητες, του νότιου Πηλίου κυρίως.
»Κάποιοι που είναι πιο κοντά κάνουν από κοινού και περιοδικά, από κτήμα σε κτήμα, κάποιες μαζεμένες δουλειές που έχει ο καθένας. Μερικοί έχουν κάνει συνεργατικές ελιάς για καλλιέργεια και συγκομιδή αγορασμένων, νοικιασμένων ή παρατημένων ελαιώνων, άλλοι συνεργατική καλλιέργειας και μεταποίησης ντομάτας. Κάποιοι που είναι ταυτόχρονα χειροτέχνες και μελισσοκόμοι αλληλοβοηθιούνται στη μεταφορά των μελισσών και στην εξαγωγή του μελιού κ.λπ. Ολοι μαζί βέβαια οργανώνουμε τις τοπικές οικογιορτές στον Βόλο (http://oikogio rtivolos.blogspot.de/), την αυτόνομη λαϊκή του Βόλου (http://autonomi laiki.blogspot.gr/), ενώ πολλοί από εμάς συμμετέχουμε με προϊόντα διατροφής και χειροτεχνίας στο Δίκτυο Ανταλλαγών Μαγνησίας (http:// www.temmagnisia.gr/)».

«Bastard and Poor's» υπέρ των ιταλών εργαζομένων

Στην Ιταλία, μεγάλη επιτυχία σημειώνει από τις πρώτες ώρες της σύστασής του ο πρώτος διαδικτυακός οίκος αξιολόγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας που φέρει το όνομά «Bastard and Poor's».
Μια ομάδα εργαζομένων προσπαθεί να «εκθέσει» δημοσίως, μέσω διαδικτύου, τις επιχειρήσεις που δεν σέβονται τα δικαιώματα των υπαλλήλων τους.
Εντυπωσιακές, οι πρώτες μαρτυρίες: Εργαζόμενοι σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ δέχονται ύβρεις από τους ανώτερούς τους και δεν είναι σε θέση, πλέον, να αντέξουν το στρες. Μάνατζερ μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας στον κλάδο του επίπλου διαμαρτύρονται, επειδή εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα, για έξι μήνες και πλέον. Στον «Bastard and Poor's» προσφεύγουν και υπάλληλοι εταιρειών ιδιωτικής φύλαξης, οι οποίοι έχουν κουραστεί να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους για χίλια ευρώ, χωρίς κανέναν περιορισμό ωραρίου.
 
Σε δύσκολη θέση και τα συνδικάτα
Ο διαδικτυακός τόπος Bastard and Poor’s ζητά από τους χρήστες να βαθμολογούν τους εργοδότες τους, όπως κάνουν, ακριβώς, οι οίκοι αξιολόγησης με τις διάφορες χώρες. Όπως υπογραμμίζουν οι σχολιαστές, εκτός από τις επιχειρήσεις, σε δύσκολη θέση έρχονται και τα συνδικάτα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εργασιακούς τομείς με εποχική απασχόληση, χαλαρές συνεργασίες, δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ. Κατηγορίες, δηλαδή, οι οποίες, συχνά, δεν συμπεριλαμβάνονται στα παραδοσιακά πεδία δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Στον ιστότοπο Bastard and Poor’s, αναφέρονται, ήδη, ονόματα γνωστών εταιρειών. Από τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, μέχρι και την αγορά των συνδρομητικών καναλιών. Για να διαπιστώσουμε αν η αρνητική διαφήμιση, θα βελτιώσει, όντως, τις συνθήκες εργασίας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστο λίγες εβδομάδες, διαμηνύουν οι υπεύθυνοι.

Πηγή: Deutsche Welle

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η συνομωσιολογία του χρυσού

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη (www.capital.gr)

Η μεγάλη “κατρακύλα” του χρυσού τον περασμένο μήνα πυροδότησε σειρά αναλύσεων και εκτιμήσεων για τις προεκτάσεις που θα μπορούσε να έχει πιθανή συνέχεια της πτώσης. Πολλοί, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμη και για “εκθρόνιση” του πολύτιμου μετάλλου και απώλεια του χαρακτήρα του ως “ασφαλούς καταφυγίου”.

Εικασίες πολλές, αναλύσεις ακόμη περισσότερες, αλλά και θεωρίες συνωμοσίας, εξαντλούν όλα τα ενδεχόμενα, σε μια προσπάθεια να δοθεί μία εξήγηση – όπως συμβαίνει πάντα στις απότομες μεταβολές παραδοσιακών επενδύσεων.

Μήπως είναι απλά μία διόρθωση; Φταίει η “πεσμένη” ανάπτυξη της Κίνας ή οι φόβοι που προκάλεσε η κρίση του 2008 πλέον εξασθενούν; Έβαλαν... το χεράκι τους κολοσσοί όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan; Τι ρόλο παίζει το “φάντασμα” του πληθωρισμού και πόσο μπορεί να επηρεάσει την αγορά... το BitCoin;

Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν συγκριθεί ο χρυσός με κλασσικά νομίσματα, τότε “ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται σε μία εκ φύσεως ελαστική και συνεχώς αυξανόμενη προσφορά χρήματος είναι ασταθές και εντέλει μη βιώσιμο”. Ο βασικός λόγος που ο χρυσός αξίζει πολλά λεφτά και η ζήτηση “αντέχει” για χιλιάδες χρόνια, είναι ακριβώς η ουσιαστικά ανελαστική προσφορά για το μέταλλο.

Από τις 16 Απριλίου, όταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριάντα ετών, ο χρυσός έχει ανακάμψει, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 11%, με αποτέλεσμα να ανακτήσει μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος. Κατά πολλούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενισχύθηκε σημαντικά – και σε παγκόσμιο επίπεδο – η ζήτηση για χρυσό σε φυσική μορφή. Αμέσως μετά το διήμερο της μεγάλης πτώσης, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ενίσχυση της ζήτησης για χρυσό σε φυσική μορφή θα οδηγούσε άμεσα σε αντιστάθμιση μέρους των απωλειών. Μάλιστα, διαχειριστές κεφαλαίων σχολιάζουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για νομίσματα βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ.

Ινδοί, Κινέζοι και άλλοι παραδοσιακοί “αγοραστές” βρήκαν ευκαιρία, ενώ τράπεζες και hedge funds αγοράζουν και πάλι. Μέχρι και η Goldman Sachs, η οποία πόνταρε σε πτώση του χρυσού πριν ενάμιση μήνα, σήμερα συμβουλεύει να κλείσουν οι θέσεις short.

Είναι γνωστό ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ στην Ινδία αποτελούν “βαρόμετρο” για την ζήτηση χρυσού. Η πρόσφατη πτώση έδωσε μία ευκαιρία λίγων ημερών σε πολλούς Ινδούς να κάνουν τις αγορές τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Παρ΄ όλα αυτά, οι μεγαλύτεροι έμποροι πολύτιμων μετάλλων της χώρας εκτιμούν ότι οι Ινδοί αγοράζουν χρυσό όποια και αν είναι η τιμή, γιατί αποτελεί μία μακραίωνη παράδοση.

Οι θεωρίες συνωμοσίες... και η Goldman

Είναι γνωστή η ρήση που χρησιμοποιούν ορισμένοι αναλυτές για να περιγράψουν το ρόλο της Goldman Sachs στα παγκόσμια δρώμενα. “Όπου υπάρχει πρόβλημα, από πίσω βρίσκεται ηGoldman”. Η επενδυτική τράπεζα είναι τόσο μεγάλη και επιθετική στις τοποθετήσεις της που στην ουσία είναι παρούσα σε όλες τις αγορές, με αποτέλεσμα να... βάζει πάντα το λιθαράκι της σε περιόδους εντάσεων.

Και ο χρυσός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αναλυτές της Goldman έγιναν “αρκούδες” στον χρυσό, υποστηρίζοντας ότι η πολυετής ανοδική τάση στην τιμή του “ενδέχεται να αντιστραφεί το 2013”. Λίγες ημέρες πριν την πτώση, στις 10 Απριλίου, η ομάδα εμπορευμάτων του οίκου συμβούλεψε τους πελάτης της να τοποθετηθούν shortστον χρυσό, να αρχίσουν να πουλάνε δηλαδή, με τη δικαιολογία ότι “αν και μπορεί να αποδειχθεί πρόωρη τοποθέτηση, το προτιμούμε, από το να καθυστερήσουμε, δεδομένου ότι πιστεύουμε πως η τάση είναι καθοδική”.

Τυχαίο; Μάλλον η Goldman είναι διορατική και αναλύει σωστά τα δεδομένα, παρά υπάρχει ένα σκοτεινό σχέδιο. Ούτε έχει αποκαλυφθεί ότι η εταιρεία σόρταρε τον χρυσό ούτε οι αναλυτές της ήταν οι μοναδικοί που έβλεπαν την πτώση να έρχεται.

Στις 2 Απριλίου, μάλιστα, η Societe Generale είχε δημοσιεύσει μία έκθεση με τίτλο “Το τέλος της εποχής του χρυσού”. Μήπως ήταν και αυτοί στο κόλπο;

Ο θρίαμβος ενός διαφορετικού «μοντέλου λιτότητας»

Οι δύο αγώνες των ημιτελικών του Champions League μεταξύ των δύο κορυφαίων ισπανικών και των αντίστοιχων γερμανικών είχαν πάρει μια κοινωνικοοικονομική  διάσταση. Η Ισπανία του ευρωπαϊκού Νότου, της ανεργίας και της ύφεσης, θα αντιμετώπιζε τη Γερμανία, που η πολιτική της ηγεσία ορίζει την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας. Πριν ξεκινήσουν τα παιχνίδα πολλοί προέβλεπαν μια "ισπανική εκδίκηση" καθώς Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αποτελούν τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τελικά οι γερμανικές ομάδες όχι μόνο νίκησαν αλλά θριάμβευσαν σε βάρος των Ισπανικών. Πέρα από οπαδικές υπερβολές, πίσω από αυτό τον θρίαμβο κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια...

Η Ντόρτμουντ πέταξε εκτός τη «Βασίλισσα» Ρεάλ, ενώ η Μπάγερν τελείωσε το δύο παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα με συνολικό σκορ 7-0, καθώς διέσυρε τους Μπλαουγκράνα τόσο στο Μόναχο (4-0), όσο και στο δεύτερο παιχνίδι στη Βαρκελώνη (0-3).

«Το να κερδίσει, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα την Μπάγερν στον σημερινό ημιτελικό του Champions League σίγουρα δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ισπανίας», εγράφε πριν τον αγώνα ο Φρανσέσκ Τόμας στην Guardian, «αλλά σίγουρα θα προκαλέσει την αναγκαία αναπτέρωση του ηθικού των εκατομμυρίων Ισπανών που έχουν δει την ζωή τους να χειροτερεύει αναπάντεχα».

Για τους ποδοσφαιριστές των τεσσάρων ομάδων με τους τεράστιους μισθούς των εκατομμυρίων η κοινωνικοοικονομική διάσταση που έδωσαν οι οπαδοί και οι αναλυτές τις τελευταίες εβδομάδες μικρή σημασία έχει. Ωστόσο, πέρα από τις όποιες υπερβολές, σε αυτές τις δύο ποδοσφαιρικές μάχες αντικατοπτρίζεται μια μεγάλη αλήθεια και αυτή είναι η δικαίωση του γερμανικού ποδοσφαιρικού μοντέλου που εφαρμόστηκε εδώ και περίπου μια δεκαετία και είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί το ποδόσφαιρο της Γερμανίας από τις στάχτες του.

Πολλές ομάδες στην Ευρώπη έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια, όπως απαιτούσε και απαιτεί η «βιομηχανία θεάματος» που λέγεται ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί είχαν ασκήσει επανειλημμένα κριτική σε αυτό το μοντέλο, σε πολλές περιπτώσεις γιατί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν και σε άλλες γιατί οι επιλογές τους δεν ήταν οι κατάλληλες. Οι γερμανικές ομάδες, σύλλογοι και εθνική, είχαν βρεθεί για αρκετά χρόνια σε ανυποληψία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Σίγουρα και οι γερμανικές ομάδες επιχείρησαν κατά καιρούς να φτιάξουν ομάδες  δίνοντας μεγάλα ποσά για να αγοράσουν έτοιμους ποδοσφαιριστές από ξένα πρωταθλήματα, ωστόσο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όπως έχουν επισημάνει πολλοί ποδοσφαιρικοί σχολιαστές και αρθρογράφοι το τελευταίο διάστημα, οι μεγαλύτερες «επενδύσεις» έγιναν στο τομέα των ακαδημιών. Επίσης στην άνοδο των γερμανικών ομάδων, και της εθνικής ομάδας της χώρας, βοήθησαν και οι μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων γεννήθηκαν, και άλλοι μεγάλωσαν, στη χώρα.

Ενδεικτικό είναι πως από τους 23 ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο τελευταίο Μουντιάλ, πάνω από 10 ήταν μετανάστες (πολωνικής, τουρκικής κ.α. καταγωγής), οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην ποδοσφαιρική κουλτούρα, αλλά ταυτόχρονα την εξέλιξαν δίνοντας της στοιχεία που μέχρι τότε δεν είχε.

Αυτό το πλάνο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η Γερμανία έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στις ποδοσφαιρικές υποδομές, ενώ κάθε γερμανικός σύλλογος δαπανά ετησίως πολλά χρήματα για τις ακαδημίες του.

Το αποτέλεσμα είναι ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του Champions League το 2013 να είναι μια καθαρά γερμανική υπόθεση. Η Μπάγερν Μονάχου και η Μπορούσια Ντόρτμουντ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον τελικό. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που στον τελικό θα βρεθούν δύο γερμανικές ομάδες και σίγουρα ο πρώην Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, και νυν σχολιαστής, θα επιβεβαιωθεί. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από 22 ανθρώπους και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».

Πηγή: TVXS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...